Coș de cumpărături
Nu sunt produse adăugate în coș.
ZERO EMISSION IS COOL

De ce ne este frică de mașinile electrice?

03 decembrie 2020
De ce ne este frică de mașinile electrice?

În ciuda faptului că vehiculele electrice cuceresc din ce în ce mai mult spațiu și canalele de știri prezintă din abundență informații cu privire la mașinile electrice de mai bine de zece ani, și în ciuda faptului că devine din ce în ce mai clar faptul că propulsia electrică este nu numai mai ecologică, ci și mai eficientă, majoritatea conducătorilor auto sunt încă  sceptici când vine vorba de mașinile 100% electrice.

 

Un sondaj recent realizat de Nissan a căutat, printre altele, un răspuns la întrebarea de ce proprietarii de autovehicule cu ardere internă nu au încredere în autovehicule electrice. Argumentele includ în primul rând prețurile ridicate de achiziție, autonomia redusă și infrastructura de alimentare nesigură și nedezvoltată în prezent.

 

Preț ridicat de achiziție

În România, oamenii obișnuiți aleg în continuare să cumpere o mașină rulată (sau puțin folosită, de 3-4 ani), chiar dacă și-ar putea permite o mașină nouă. Argumentele includ deprecierea rapidă a noii mașini, fluxul de mașini rulate cu preț semnificativ mai redus însă cu multe dotări, aduse în țară din străinătate, precum și lipsa de încredere în propulsia electrică.
Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că România are cel mai înalt nivel de sprijin de stat la nivel european (Programul Rabla). Achiziționarea unei mașini electrice noi este subvenționată de stat cu 45.000 de lei și dacă acest lucru nu ar fi suficient, suma ar putea ajunge până la 52.500 de lei dacă se predă și o mașină folosită.

 

Problema autonomiei

Majoritatea oamenilor se tem că o mașină electrică le va limita mobilitatea. E adevărat că există unele compromisuri atunci când avem o mașină electrică, dar un sondaj recent arată, de asemenea, că majoritatea mașinilor nu parcurg în medie mai mult de 65 de kilometri pe zi. Prin urmare, ar fi inutil să alegem o mașină cu baterie uriașă sau supradimensionată în ceea ce privește nevoile noastre zilnice, dacă de altfel ar fi suficientă o mașină mai mică pentru zilele obișnuite.
Cine are întotdeauna rezervorul plin, chiar și atunci când folosește mașina doar pe distanțe scurte? Un sondaj comandat de Nissan a constatat că mai mult de două treimi dintre proprietarii de mașini electrice se așteptau la o autonomie mai mică decât în realitate înainte de a-și cumpăra mașina electrică. Așadar, e bine să ne gândim dacă merită să renunțăm la o mașină electrică doar din cauza problemei privind autonomia.

 

Unde veți putea alimenta?

Cea mai ieftină modalitate de a ne încărca mașina electrică este încărcarea acasă de la rețea. Rețeaua de stații de încărcare nu este încă foarte bine dezvoltată în România însă acest lucru se va schimba rapid în următorii ani. Unitățile comerciale și restaurantele mai mari au recunoscut deja că posibilitatea de încărcare atrage clienții care dețin mașini electrice și, prin urmare, numărul de puncte de încărcare publice din întreaga țară vor crește. Cu toate acestea, odată cu răspândirea mașinilor electrice, proporționat se vor înmulți și punctele de încărcare.

 

De ce să treceți la o mașină electrică?

Sondajul a constatat că 31% din actualii proprietari de mașini tradiționali iau în considerare achiziționarea unei mașini electrice datorită costurilor de întreținere mai mici. Proprietarii de mașini electrice sunt mai relaxați și, pe lângă rentabilitate, sunt și mândri pentru că circulă cu o mașină ecologică. 97% dintre cei vizați au considerat că tranziția de la mașina tradițională la cea electrică a mers „conform așteptărilor” sau chiar mai ușor.
Sondajul comandat de producătorul japonez, a fost realizat cu participarea a 7.000 de conducători auto din opt țări (Marea Britanie, Olanda, Germania, Spania, Italia, Norvegia, Suedia și Finlanda) și jumătate dintre participanți au scăpat deja de autovehiculele cu ardere internă convențională.

BACK TO TOP